Ioannou Resort

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

Το εμπορικό κέντρο της πόλης, με τα σύγχρονα καταστήματα δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες να κάνουν τα ψώνια τους με μια στάση στο Παλαιό Πάρκο στο κέντρο της πόλης και να απολαύσουν τη δροσιά και το πράσινο.

Η Πτολεμαΐδα είναι επίσης γνωστή για τις ταβέρνες της, με την υπέροχη τοπική κουζίνα, που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη την πόλη.

Το βράδυ οι επισκέπτες μπορούν να διασκεδάσουν στα πολυάριθμα κέντρα της πόλης, καθώς η Πτολεμαΐδα είναι γνωστή για την έντονη νυχτερινή ζωή.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με τις πηγές του ποταμού Αλιάκμονα και το ορεινό σύμπλεγμα του Βίτσιου με τα πυκνά δάση οξυάς και τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα αποτελούν ενδιαφέροντες προορισμούς για τον επισκέπτη.

Στο βουνό Βίτσι λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο το οποίο βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Καστοριάς και Φλώρινας. Στην περιοχή υπάρχει επίσης και το Δισπηλιό, ο λιμναίος οικισμός που ανακαλύφθηκε όταν η στάθμη της λίμνης υποχώρησε, με αποτέλεσμα να φανούν στην επιφάνεια λείψανα ενός προϊστορικού οικισμού. Από το 2000 στο υπαίθριο “Οικομουσείο”, ο επισκέπτης μπορεί να δει μία αναπαράσταση του λιμναίου οικισμού που αποτελείται από ξύλινες καλύβες, φτιαγμένες με βάση τις πληροφορίες και τα συμπεράσματα από τις ανασκαφές.

 

ΚΟΖΑΝΗ

Oνομός της Κοζάνης είναι ένας εκ των τεσσάρων νομών της δυτικής Μακεδονίας, με μεγάλη ιστορία και παράδοση και πλούσιες φυσικές ομορφιές. Πρωτεύουσα του νομού είναι η πόλη της Κοζάνης.

Αξιοθέατα:

•Τα Αρχαιολογικά Μουσεία Αιανής και Κοζάνης

•Τα παλαιοντολογικά ευρήματα Πτολεμαΐδας

•Το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης και το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

•Τα “Μπουχάρια” Μικρόβαλτου, πρόκειται για ένα εντυπωσιακό φαινόμενο φυσικών σχηματισμών. Μοίαζουν με κολώνες από χώμα, έχουν ύψος 3-6 μέτρα, είναι περίπου 20 στον αριθμό, και βρίσκονται στο Μικρόβαλτο του Δήμου Καμβουνίων, 40 χλμ. νότια της Κοζάνης. “Μπουχάρι” στην τοπική διάλεκτο σημαίνει καμινάδα.

•Ο Βούρινος, με την περίφημη κοιλάδα του Μεσιού (μεσαίου) Νερού

•Η Σιάτιστα, γνωστή παλαιότερα για το εμπόριο γουναρικών, με παλιά αρχοντικά και ναούς

•Εράτυρα με πολλούς μεταβυζαντινούς ναούς και παραδοσιακά αρχοντικά

•Σισάνι, γνωστό για τα εξαιρετικής ποιότητας φασόλια που παράγονται εκεί

•Το Βόιο, στους πρόποδες της Πίνδου, με πολλές φυσικές ομορφιές και αρχαιολογικό ενδιαφέρον

•Η τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου, 20 χλμ. ΝΑ της Κοζάνης, και η γέφυρα μήκους 1.372 μ και ύψους 55 μ. πάνω από την επιφάνειά της λίμνης

•Τα Σέρβια, χτισμένα αμφιθεατρικά στους πρόποδες των Πιερίων, όπου μπορείτε να επισκεφτείτε το Κάστρο των Σερβίων και ένα οθωμανικό λουτρό (χαμάμ).

•Το Βελβεντό, με τους καταρράκτες στο “Σκεπασμένο”, βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς

Κάποια από τα έθιμα της περιοχής είναι : Οι Φανοί (την αποκρία στην Κοζάνη και τα Σέρβια), οι Καβαλάρηδες της Σιάτιστας (τον δεκαπενταύγουστο), οι Μαμώεροι ή Μομώγεροι (τις ημέρες των Χριστουγένων έως τα Φώτα, στα Κομνηνά), ο Χορός της Ρόκας (την τρίτη ημέρα του Πάσχα, στη Γαλατινή)

Γνωστό προϊόν στην περιοχή της Κοζάνης είναι ο “κρόκος” (άλλες ονομασίες : σαφράν ή ζαφορά ή σαφράνι), (Crocus sativus L.), ένα σπάνιο φαρκευτικό φυτό με πολλές ευεργετικές δράσεις για τον οργανισμό

ΓΡΕΒΕΝΑ

Ο νομός Γρεβενών είναι νομός της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη (Γρεβενά). Μεγάλο μέρος του νομού είναι ορεινή περιοχή και περιστοιχίζεται από τα βουνά Λύγκος στα δυτικά, Χασιά στα νότιοδυτικά και Βουρίνος στα βόρειοανατολικά. Ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της χώρας, ο Αλιάκμωνας διέρχεται μέσα από τον νομό και συγκεκριμένα από το κεντρικό και βορειοανατολικό μέρος του νομού.

Η τοπική οικονομία στηρίζεται κυρίως στην γεωργία όπως και στον αγροτουρισμό και οικοτουρισμό αλλά και στην βιομηχανία ξυλείας.

Το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών.

ΦΛΩΡΙΝΑ

Ο νομός Φλώρινας βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδος και είναι ένας από τους τέσσερις νομούς της δυτικής Μακεδονίας, με πρωτεύουσα του νομού την πόλη της Φλώρινας.

Η άλλη μεγάλη κωμόπολη του νομού είναι το Αμύνταιο πού βρίσκεται στα νότια, κοντά στις λίμνες Πετρών και λίμνη Βεγορίτιδας. Κοντά στο Αμύνταιο βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός του Νυμφαίου. 18 χλμ ανατολικά της πόλης Φλώρινας βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας Πισσοδερίου και λίγο ανατολικότερα οι λίμνες Πρέσπες.

Μερικά από τα αξιοθέατα της περιοχής είναι:

•Η Βασιλική, στο νησί του Αγίου Αχίλλειου, στην Μικρή Πρέσπα

•Η αρχαία πόλη που βρίσκεται στη δυτική όχθη της λίμνης των Πετρών

•Ο ναός του Αγίου Γερμανού, στην κοινότητα του Αγίου Γερμανού

•Οι αρχαιολογικοί χώροι του Αγ. Παντελεήμονα

•Ο ναός του Αγίου Νικολάου, νοτιοανατολικά της κοινότητας Πύλης

Κάποια από τα έθιμα και τις εκδηλώσεις της περιοχής είναι οι Φωτιές της Φλώρινας (τα Χριστούγεννα), τα Μπαμπάρια (την Πρωτοχρονιά), το Καρναβάλι Ξινού Νερού, τα Λυγκήστεια (το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου) και οι εκδηλώσεις “Πρέσπες” ή “Πρέσπεια”.